Olika typer av värmepumpar i Gävle
Genom att installera en värmepump för din fastighet kan du sänka dina uppvärmningskostnader med mellan 50 – 80 %. Vilken värmepump som passar bäst för din fastighet beror på olika faktorer som exempelvis vart den är belägen.
Det finns ett flertal olika värmepumpar i Gävle att välja mellan och vilken som just du bör välja beror på vilka förhållanden som råder för din fastighet. Här kan du läsa mer om olika typer av värmepumpar.
Luftvärmepumpar
Det finns flera olika typer av luftvärmepumpar. En luftvärmepump är billigare än bergvärme och vattenvärmepumpar men fungerar oftast bäst i mellersta och södra Sverige, där det sällan är speciellt kallt på vintern.
-
Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump använder energin i utomhusluften för att producera värme och varmvatten i ett vattenburet värmesystem. Det innebär att det inte krävs varken borrhål eller grävjobb vid installationen. Istället används en utomhusfläkt som suger in luft i värmepumpen vilken sedan värms upp.
Med en luft-vattenvärmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader med 75 %. -
Luft-luftvärmepump
Dagens luft-luftvärmepumpar är mycket effektiva och kan bidra till att du kan sänka dina uppvärmningskostnader med mellan 50 – 75 %. Att installera en luft-luftvärmepump är enkelt och kräver inga större ingrepp vilket innebär att investeringskostnaden inte blir så hög.
En luft-luftvärmepump kan producera värme på vintern och kyla på sommaren. En nackdel är dock att den inte kan värma upp varmvattnet då den endast värmer upp huset med varm luft.
Installerad luftvärmepump
Vattenvärmepumpar
Vattenvärmepumpar använder energin från sjöbotten eller grundvattnet för att producera värme. Temperaturen i grundvattnet ligger konstant på cirka 4 – 8 grader men kan i vissa gynnsamma fall vara ännu högre.
-
Vattenvärmepump (sjöar eller vattentäkter)
En vatten-vattenvärmepump hämtar energi från sjöbotten eller någon annan vattentäkt. Det uppvärmda vattnet genomgår sedan en process i värmepumpen som ökar värmen till drygt 50 grader innan det tillförs till fastighetens vattenburna värmesystem.
-
Grundvattenvärmepump
En grundvattenvärmepump använder den energi som finns i grundvattnet för att producera värme. För att kunna använda grundvatten som energikälla behöver du borra på tomten tills du når ned till grundvattnet. Då grundvattnet har en av de bästa värmefaktorerna så är dessa system näst intill lika effektivt som bergvärme.
Vattenvärmepump
Bergvärmepump
Värmepumpar som använder sig av jordvärme eller bergvärme är vanligast att installera i kallare områden, som exempelvis i norra Sverige. Just bergvärme är en trygghet för att kunna producera värme även under mycket stränga vinterförhållanden. Tekniken grundar sig i användning av lagrad solenergi som finns djupt nere i berget för att värma upp fastigheten.
En bergvärmepump innebär oftast en större investering, då det krävs att man borrar mellan 150 – 300 meter ned i berget. Dock så är återbetalningstiden för investeringen relativt kort samtidigt som bergvärme har en lång livslängd vilket i över tid ändå gör det till en av de mest lönsammaste värmepumparna.
Snygg bergvärmepump
Bästa värmepumpen för dig i Gävle?
Vill du få hjälp med att hitta den bästa värmepumpen för din fastighet i Gävle kan du vända dig till oss på Söderbloms Rör AB. Våra rörmokare i Gävle är experter på alla typer av värmepumpar och kan bistå med råd samt tips inför att du ska välja värmepump, utifrån din fastighets förutsättningar.
Du är välkommen att kontakta oss för mer information om våra tjänster eller då du ska installera en värmepump i Gävle. Då kan vi göra ett kostnadsfritt platsbesök, inspektera din fastighet och bistå med konsultation. Därefter kan vi överlämna en prisvärd offert för din nya värmepump.
Dags för installation av ny värmepump?
På Söderbloms Rör AB har vi kompetensen för att installera en riktigt bra värmepump - skräddarsydd för just dig. Kontakta oss idag så ser vi till att förverkliga ditt projekt!
Våra experter svarar på dina värmepumpsfrågor:
Vilka olika värmepumpar finns det att välja på?
Vilken värmepump just din fastighet skall ha svarar enklast våra rörmokare på Söderbloms Rör på vid ett platsbesök, men generellt sett finns det värmepumpar, luftvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar, bergvärmepumpar samt frånluftsvärmepumpar.
Hur lång tid tar en värmepumpsinstallation?
Det beror helt och hållet på tillgänglighet, exempelvis vart du bor, hur du bor, vilka förutsättningar som finns och hur elen är dragen sedan tidigare. Men man brukar säga att en värmepumpsinstallation i snitt tar cirka 1-2 dagar. En installation av bergvärmepump, som är ett mer komplext montage, kan ta cirka 3-5 dagar att genomföra.
Vem har behörighet att installera värmepump?
För att få installera en värmepump behövs arbetslivserfarenhet och utbildning inom el, samt VVS. Att installera en värmepump på egen hand, som lekman, är ingenting att rekommendera.
Måste jag ha bygglov för att installera en värmepump?
I regel nej, men om det är en pump som förändrar din fastighets utseende avsevärt så kan bygglov vara ett krav om du bor i ett detaljplanerat område, alternativt bor i en K-märkt byggnad. Med bergvärme krävs det även ett borrtillstånd från kommunen.
Hur mycket pengar & energi kan jag spara på att installera värmepump?
Med exempelvis en luftvärmepump sparar du i snitt 30-50% energi per år, vilket kan vara en besparing på mellan 10-30.000kr per år beroende på din fastighet och dess storlek.
Är det ekonomiskt försvarbart med en värmepump?
Ja, det är mycket ekonomiskt. Speciellt om du går från direktverkande el till värmepump.
Hur lång livslängd har en värmepump i snitt?
En klassisk luftvärmepump brukar ha en total livslängd på minimum 80.000 timmar, vilket motsvarar cirka 25 år. Värmepumpar kan givetvis ha längre hållbarhet om du tar väl hand om den, och servar den kontinueligt.
Måste jag serva min värmepump?
Ja, att serva sin värmepump är att rekommendera. Du förlänger livslängden, men slipper också dyra byten i förtid om du servar den och tar hand om den. Våra rörmokare på Söderbloms Rör hjälper dig givetvis med detta!